Takka tuli




Yksi uuden kotimme kriteereistä oli, että sinne oli saatava takka. Emme kuitenkaan halunneet mitään perinteistä takkaa, vaan modernin ja yksinkertaisen, talon henkeen sopivan. Kotimme pohjaratkaisun vuoksi takalle oli oikeastaan yksi ja ainoa paikka - keskellä olohuone-keittiö-tilaa. Keskeisen sijainnin vuoksi halusimme, että takkatuli näkyisi mahdollisimman laajalle ja päädyimme kolmelasitakkaan, jossa luukku nousee hissimäisesti ylöspäin ja takkatuli näkyy kaikille kolmelle sivulle kauniisti, luoden tilaan lämmintä tunnelmaa. 

Tutkimme erilaisia vaihtoehtoja ja päädyimme lopulta valitsemaan Kratki NBC 10 kiertoilmatakkasydämen Tulituotteen kautta. 


Ensimmäiseksi siirsimme takan oikealle paikalle. Takkasydämmen jaloissa olleet säätöruuvit auttoivat takan asentamisessa suoraan.

Takan kuoren päätimme tehdä Skamotecin kalsiumsilikaattilevyistä, joita oli helppo käsitellä, sillä yksi levy painaa ainoastaan noin seitsemän kiloa eivätkä ne tarvitse erillistä tukirakennetta. Levyt ovat mitoiltaan 1000mm x 610mm x 50mm ja niitä oli helppo työstää  esimerkiksi käsisahan avulla. Levyjen luvattu lämmönkesto on noin 1000 astetta.  

Levyjä on helppo työstää esimerkiksi käsisahalla.

Levyt kiinnitimme toisiinsa saneerauslaastilla sekä puuruuveilla. Ennen saneerauslaastin laittoa levyt puhdistettiin hyvin sekä primeroitiin tartunnan varmistamiseksi.




Aluksi teimme takan alaosan jonne leikkasimme oikean kokoiset levyt. Levyt jätettiin irti takkasydämmestä noin 1-2cm. 






Takkaan tuli yhteensä 4 kappaletta kiertoilmaritilöitä, joista kaksi on takan alaosassa sivuilla ja kaksi takan päällä.






Kun takan kuoret oli saatu tehtyä oli vuorossa pinnoitus. Ennen varsinaista pinnoitusta takka tasoitettiin tiilitasoitteella ja rappausverkolla.






Pohdimme eri pinnoitusvaihtoehtoja ja lopulta päädyimme perinteiseen hiertopinnoitteeseen. Väriksi valikoitui musta.


Hiertopinnoitteen levittämistä.






Terkuin Rakentajat E&M

Kommentit

Suositut tekstit