Maalisävyjen valinta ja maalausprojekti

Kaupallinen yhteistyö Teknoksen kanssa.


Maalisävyjen valinta 

Kodin tunnelmaan ja viihtyvyyteen merkittävästi vaikuttava tekijä on eri pintojen sävyt. Koska kotimme on vanhassa tehtaassa, tuntui luontevalta, että myös pinnat olisivat sen tyyliset. Halusimme myös, että pinnat olisivat aidoista materiaaleista ja sävyiltään maanläheisiä.

Olohuoneessa ja keittiössä jätimme näkyviin rappauksen alla olleet vanhat punaiset tiiliseinät. Tilan muiden sävyjen tuli toimia yhteen tiiliseinien kanssa.

Vaikka meille oli aika pitkälti selvää mitä värejä halusimme kotiimme, muodostui haasteeksi juuri niiden oikeiden sävyjen valinta. Eri harmaiden, mustien ja valkoisten sävyjä oli niin monia erilaisia ja ne kaikki toimivat eri tavoin eri valossa ja tilassa.



Kuvassa erilaisia mustia, harmaita ja valkoisia Teknoksen sisävärit -värikartan valikoimasta. 



Saimme maalisävyjen valintaan todella hyviä neuvoja ja apua Teknoksen suunnittelija Katja Viimavirralta. Olimme aiemmin päättäneet maalata katon lähes saman sävyiseksi kuin mikrosementtilattia, eli vaalean harmaaksi. Katja sai kuitenkin mielemme muuttumaan - onneksi! Katossa olevan OSB-levyn sävyksi valikoitu mustan sävy T1767. Vaikka se pienellä väriliuskalla näytti pelottavan mustalta, ja ajatus mustasta katosta jännittikin meitä kovasti, niin oli se ainoa oikea valinta kattomme väriksi. Luonnon valossa se on täydellisen mustan sävy, ja OSB-levyn elävyys heijastuu siitä hienosti. Sisätiloihimme tulee paljon luonnonvaloa korkeista ikkunoista, joten katto ei tunnu ollenkaan painavalta tai ahdistavalta mustana, päinvastoin! 


Valkoisten seinien sävyksi valikoitu T1759. Sävy ei ole aivan puhtaan valkoinen, joten siinä ei lika ja muu näy niin herkästi, ja se toimii hyvin yhteen muiden kotimme värien kanssa.


Makuuhuoneeseen olimme suunnitelleet sängyntaustaseinäksi kalaruotokuvioista puupaneelia, josta tulisi huoneen sisustuksen hallitseva tekijä. Kyseisen paneelin kaveriksi makuuhuoneeseen valikoitui valkoinen ja vaatehuoneen puolelle tummanharmaan sävy T1756, jonka sävyisiä tulivat myös vaatehuoneen hyllyt olemaan. Tämä harmaa sopii täydelliseksi taustaksi puuseinälle ja tuo sitä kauniisti esiin. 

Vierashuoneen seinistä halusimme yksiväriset, joten sinne valitsimme harmaan sävyn T1749.

Pohjamaalin sävyksi valikoitu sävyttämätön valkoinen. Kyseisellä maalilla ja sävyllä maalasimme  myös makuuhuoneissa olevat kipsikatot.

Valitsimme nämä sävyt: Valkoinen T1759,  harmaan T1749,  tummanharmaa T1756 ja musta T1767.




Maalit

Maalien valinnassa pidimme tärkeänä maalien käsiteltävyyttä. Teknoksen maalit ovat helposti levitettäviä ja jättävät maalatessa tasaisen pinnan. Maalit ovat Allergia-, Iho- ja Astmaliiton hyväksymiä ja vieläpä kotimaisia. Erityisesti maalien hajuttomuus oli tärkeä asia, sillä meillä oli maalattavaa pintaa yhteensä 514 neliötä, joista seinää oli noin 350 neliötä ja 164 neliötä kattoa. Maalausurakka olisi ollut siis aika tuskainen, jos maalit olisivat olleet voimakkaan hajuisia. 


Mustaksi (T167)  sävytetyllä FUTURA AQUA 3 Tartuntapohjamaalilla maalasimme eteisen seinään "liitutaulupinnan".
Makuuhuoneiden ja kodinhoitohuoneen katon sekä kaikki seinät maalasimme sävyttämättäömällä BIORA 3 Pohja- ja sisäkattomaalilla.
Himmeällä BIORA 7 Seinämaalilla maalasimme seinät pohjamaalin päälle kahteen kertaan. Seinien sävyinä oli T1759T1749T1756 ja T1767
OSB-levytetyn sisäkaton maalasimme kahteen kertaan mustaksi (T1767) sävytetyllä BIORA 7 Seinämaalilla. 




Pohjamaalina käytimme sävyttämätöntä täyshimmeää BIORA 3 Pohja- ja sisäkattomaalia. Pohjamaali maalattiin kertaalleen, sillä olimme ylitasoittaneet seinät ja ne olivat jo ennestään valkoiset. Pintamaalina käytimme himmeää BIORA 7 Seinämaalia ja sillä maalasimme seinät kahteen kertaan. 



Maalaus

Ennen maalausta kaikki maalattavat pinnat puhdistettiin huolellisesti liasta ja pölystä nihkeällä liinalla. Näin varmistuttiin siitä, että pinnasta tulee tasainen ja maali varmasti tarttui maalattavaan pintaan.
Maali tuli sekoittaa ennen maalausta huolellisesti. Sekoittaminen onnistuu hyvin normaalilla porakoneella ja maalivispilällä matalia kierroksia käyttäen.




Maalausvälineinä käytimme kahta erikokoista telaa. Pienemmällä vedimme seinien ja kattojen rajat ja suuremmalla isot pinnat. Katon maalaamiseem tarvittiin myös jatkovartta telaan.


Maalauksen aloitimme katosta. Kattoon emme halunneet asentaa lainkaan listoja, joten katon ja seinän raja oli hieman haasteellinen, koska katon väri oli musta ja suurin osa seinistä valkoisia. Massan levittäminen siististi olisi hankalaa koska kontrasti värien välillä oli niin suuri. Tämän takia päädyimme maalaamaan seinää noin 1cm verran mustalla. Seiniä maalatessa laitoimme maalarinteipin seinän yläreunaan, jolloin kaikkialle saatiin siisti ja tasainen rajaus.

Katon maalaus kahdestaan onnistui yllättävän jouhevasti. Päädyimme siihen, että ensin toinen maalasi edeltä seinän ja katon rajaukset ja tämän jälkeen toinen tuli telalla perässä maalaten kattoa.


Maalasimme OSB-katon kahteen kertaan. Ensimmäinen kerros tuskin peitti puun väriä, mutta toinen kerros teki katosta jo täysin mustan. Annoimme maalin kuivua kerrosten välillä pari päivää. 











Olohuoneen katonrajassa näkyy teippaukset, jotka auttoivat saamaan siistin lopputuloksen täysin erivärisen katon ja seinän maalauksessa.


Vierashuoneen kaikille seinille valitsimme himmeän BIORA 7 Seinämaalin miellyttävän harmaan sävyn T1749.



Eteisen seinästä halusimme tehdä mustan liitutauluseinän. Seinän maaliksi valitsimme FUTURA AQUA 3 Tartuntapohjamaalin. Se ei ole varsinainen liitutaulumaali, mutta Teknos kehoitti meitä kokeilemaan tätä maalia, koska se on täyshimmeä eli mattapintainen, karkeahkon pinnan muodostava maali. Näin liitu tarttuu siihen kiiltävää maalipintaa paremmin. Tartuntapohjamaali kestää myös hyvin liidun pois pyyhkimisen kostealla.
FUTURA AQUA 3 on säytettävissä moniin eri väreihin ja sille on myönnetty rakennusmaalien paras päästöluokitus M1. Lisäksi maali täyttää leluturvallisuusdirektiivin vaatimukset.


Liitutaulumaalin alle ei tullut pohjamaalia, vaan maalasimme seinän suoraan tasoitteen päälle kahteen kertaan. Pieneen osaan seinää laitoimme pintamaalin alle magneettimaalia, jotta saamme siihen samalla magneeteillekin soveltuvan "ilmoitustaulun".
Koska kyseessä ei ole virallinen liitutaulimaali, voi olla, että pintaa joudutaan uudelleenmaalaamaan hiukan perinteistä liitutaulumaalipintaa aikaisemmin. 

Magneettimaalin paikka eteisen seinässä. 




Eteisen seinä maalattu liitutaulumaalilla (FUTURA AQUA 3 Tartuntapohjamaali).





Olohuoneen ilme muuttui täysin kun maalasimme seinän valkoisen sijasta mustaksi. 

Musta katto korostaa upeasti punaisia tiiliseiniä. 


Maalausterveisin,
Emilia ja Mikael

Kommentit

Suositut tekstit