Koti kenkälaatikossa


Emme ole vielä aiemmin esitelleet kotimme pohjapiirustusta täällä blogissa. 
Suunnittelimme itse ensin karkean version pohjasta, jonka arkkitehti Jukka Tutti piirsi puhtaaksi.




Monesti saneerauskohteissa huonejako on valmiina ja sitä on hankalaa muuttaa. Meillä tilanne oli erilainen, koska saimme kaataa kaikki olemassa olleet väliseinät, ja vain kolme kantavaa palkkia täytyi jättää paikoilleen. Vain ulkoseinien suuret ikkunat määrittivät osaltaan huonejakoa. 

Heti alussa oli selvää, että vanhan nosto-oven kohdalle tulee olohuone ja nosto-oven tilalle tulee lasiliukuseinä, josta tulee kulku koko päädyn levyiselle terassille. Samaan suureen tilaan olohuoneen kanssa tulee keittiö. Koska keittiön puoleisella seinällä on kaksi isoa ikkunaa, päätimme olla laittamatta sinne yläkaappeja. Säilytystilaa saamme kuitenkin tarpeeksi koko seinän levyisen keittiön alakaappeihin ja saarekkeeseen.

Olohuoneen puoleisessa päätyseinässä oli ennen käyntiovi, jonka tilalle oli laitettava iso ikkuna. Päätimme samalla suurentaa vanhan oviaukon ja lasiliukuseinän välissä olevaa ikkunaa yhtä suureksi, jotta saamme kaksi symmetristä panoraamaikkunaa olohuoneeseen. 

Molemmille meistä oli selvää, että uuteen kotiin tulee takka. Sille oikeastaan ainoa järkevä paikka oli keittiön ja olohuoneen keskellä, jotta se näkyisi sekä olohuoneeseen että keittiöön mahdollisimman hyvin. Pienen haasteen takan sijoittamiseen toi kantava palkki, sillä ilman sitä olisimme varmaankin laittaneet takan kiinni työhuoneen seinään. Päädyimme laittamaan takan palkin viereen, ja sen taakse tehdään ntegroitu polttopuuhylly. 

Keittiöstä tulee kulku mustan metalli-lasioven kautta työhuoneeseen. Alussa mietimme työhuoneen oven paikkaa, sillä muihin huoneisiin on kulku käytävän puolelta. Päädyimme kuitenkin tekemään kulun keittiön kautta, koska siten tilasta tuli avarampi. 

Työhuoneen vieressä on makuuhuoneet. Ensin tulee pienempi vierashuone ja perällä on meidän makuuhuone. Päämakuuhuoneen suunnittelussa ikkunajako tuotti haasteita. Halusimme makuuhuoneen yhteyteen vaatehuoneen ja ikunoiden vuoksi huoneesta tuli aika iso, joten sinne mahtui hyvin myös vessa. 

Käytävän päädyssä sijaitsee tekninen tila ja wc. 
Kodinhoitohuoneesta on käynti ulos, sekä pesutilohin. Pesuhuoneeseen tulee wc ja kaksi suihkua. Wc-tilan erottaa suihkuista noin 180cm korkeat seinät. Saunan mitoittamisessa Mikael sai ilmeisesti inspiraatiota uimahallien saunoista...

Eteisen toinen seinä tulee kokonaan liukuovikaapistoa. Toiselle seinustalle tulee naulakot ja vanerinen penkki, jonka alle tulee myös säilytystilaa. 

Enää puuttuu toteutus. 


 xoxo, Emilia ja Mikael 

Kommentit

Suositut tekstit